A Pinteresten láttam meg ezt az ötletet és úgy gondoltam, hogy ezt mi is elkészítjük a gyerkőccel.
A só-liszt gyurma receptje, hogy ne kelljen vissza keresnetek:
1 rész liszt, 1 rész só ( ha van otthon, akkor finom szemcsésből készítsük), 1 evőkanál étolaj és annyi víz, hogy szépen összeálljon. Amennyiben túl híg lesz adagoljunk hozzá egyenlő arányban, lisztet és sót. Összegyúrjuk alaposan és kezdődhet is a munka.
Kinyújtjuk a gyurmánkat és pohárral vagy pogácsa szaggatóval köröket vágunk ki belőle, majd egy szívószállal kilyukasztjuk a tetején. Gyerkőcünk legkisebb ujjlenyomata lesz a hóember feje, középső ujja a pocakja, hüvelykujja pedig az alsó része. A szemeket fogpiszkálóval szúrjuk bele a fej részbe. Ezután egy napig hagyjuk száradni.
Miután kellően kiszáradt, a hóembert fehérre festjük akril festékkel vagy temperával.
Kék festékkel lefestjük a korongok többi részét, majd rövid száradási idő után egy ceruza végén lévő radírt fehér festékbe mártunk és bepöttyözzük, ez lesz a hóesés.
A hóember orrát piros festékkel festjük tubusból vagy fogpiszkálóba mártva. Zölddel kis sálat festünk neki és alakoholos filccel gombokat, szájat pöttyözünk, illetve kezeket rajzolunk a hóembereknek.
Ismét várunk egy napot, hogy teljesen megszáradjon és végül szalagot fűzünk a díszekbe.
Mi nagyszülőknek készítettük el ajándékba, még nem késő belevágni! Z.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése