Ugrás a fő tartalomra

Kép papírfonott kerettel

  Akik még most ismerkednek a papírfonással azoknak ez jó gyakorlás, mivel nem kell sokat fonni, mégis mutatós lesz a végeredmény.



  Első lépésben egy kartonra kör alakot rajzolunk akkora méretben hogy egy szalvéta negyede ráférjen.


  A szalvétát dekupázs ragasztóval vagy pedig vasalással rögzítjük. Most ez utóbbiról teszek fel képeket. Elsőként  folpack fóliából akkora darabot vágunk, hogy a szélein mindenhol kicsit lelógjon.


  Ezután a szalvéta legfelső rétegét  a fóliára helyezzük.



  Ezután vagy erre is teszünk még egy fólia réteget, majd pedig sütőpapírt vagy pedig simán csak sütőpapírt terítünk. Én azt a variációt választottam, hogy csak alá tettem fóliát.


  Most következik a gőzölés mentes vasalás. Eredetileg azt olvastam, hogy  langyos vasalóval vasaljuk át többször egyenletesen mindenhol. Ez abszolút nem vált be, mivel a fólia nem olvadt meg és nem tapadt rá a szalvéta.  Végül a legamagasabb hőfokon lassan haladva többször átvasaltam a teljes felületet.


  Mit ne mondjak, nem lettem elégedett a végeredménnyel, a fólia nem tapadt meg teljesen, sőt később a lyukasztás és fonás során a szalvéta több helyen is felvált.


  Most áttérünk a fonás részre.  Egy kisebb méretű kör mentén páros számú lyukat készítünk a szalvéta mentén. Fontos, hogy páros számú legyen, pontosan számoljunk. 



  Az előre elkészített pálcákat a képen látható módon befűzzük sorban egymás után.

   A pálcák elkészítésének fényképes leírását itt találod: http://zaarahalkot.blogspot.hu/2016/07/papir-sziv-dekoracio.html

Fentről így kell kinéznie:



Ugyanez alulról:


Az összes befűzve fentről:


Az összes befűzve lentről:


   Az első sor úgy készül, hogy  kiválasztunk egy pálcát valamelyik saroknál,és minden pálcát balról jobbra irányban ráhajtunk a következő pálcára szép sorban. A kötőtűt segítségképpen tettem oda, ide fogjuk az utolsó pálcát befűzni.



  Mivel az utolsó pálcát nincs mire hajtanunk ezért a kezdő hajtásnál kivettem  a kötőtűt és felülről lefelé befűztem.


  Az első sorral el is készültünk.


  Következik a 2. sor. Ehhez egy pálcát félbehajtunk és ahol az első sort befejeztük a pálca  köré fűzzük, majd minden pálca körül keresztezzük sorban egymás után. Ahogy fogy a pálcánk hossza, folyamatosan toldjuk (keskenyebb végre szélesebb véget, szélesebbe keskenyet toldunk egy pötty ragasztó kíséretében).




Toldásról kép:


  Végig haladunk a soron, majd a képen láthtaó módon folytatjuk a harmadik sort. A második sor első pálcája felett folytatjuk tovább.


  Tovább haladunk. Én 5 sort fontam végig.


  Következik a befejezés: elölről hátra hajtjuk a pálcákat és minden alulról látható kezdő pálca hátuljába 2 pálcát fűzünk és szorosra igazítjuk.



Az 5. sor fonó pálcáit a végén  igazítottam csak be  az utolsó sor alá.




Hátulról így nézett ki a befűzés után.


  A túlnyúló részeket ollóval rövidebbre vágtam.


   Mivel a képpel harmonizáló színű pálcákkal fontam, így is maradatott volna egy réteg lakkal, de végül szürke lazúrral átkentem az egészet.



 Száradás után:


  Miután elkészültünk akasztót fűzhetünk a hátuljba, de akár faliórát is készíthetünk belőle, ha egy lyukat fúrünk a közepébe és veszünk hozzá óraszerkezetet.

  Remélem sikerült mindenki számára érthető módon illusztrálni az elkészítést lépésről lépésre. Jó munkát: Zaarah Dekor










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Filléres farsangi bohóc jelmez

  Kissé gondban voltam, hogy milyen jelmezt készítsek óvodás kisfiamnak, ami kényelmes, egész nap viselhető és nem kell hozzá az óvónénik segítsége, így a bohóc jelmez mellett döntöttünk. Ami adott volt itthon, az egy hózentróger és egy csíkos polár nadrág.  A felső részhez  egyszerű fehér pólót használtam, amit nem sajnáltam, mert egyébként is itt-ott foltos. A dekorálásához egy régi használaton kívüli polár sálat használtam fel, amiből csokornyakkendőt és "gombokat" készítettem. A sapka pedig  közepes vastagságú színes papírból készült ragasztószalag, tűzőgép és egy darab gumi segítségével. Elsőként a csokornyakkendőt készítettem el. A polár anyagból kivágtam egy téglalapot.   Ezt a közepén hímzőfonallal körbetekertem és pár öltéssel rögzítettem a póló nyak részén.   A gombokat úgy készítettem, hogy egy kupakot körberajzoltam háromszor az anyagon és kivágtam őket.   A köröket gombostűvel rögzítettem őket a póló elején:     Ezt követő

Távcső papír gurigából

  A távcső készítés ötlete onnan jött, hogy volt a fiamnak egy műanyag távcsöve, ami borzasztóan torzított és alig vártam, hogy a kukában landoljon, miután tönkrement. A költsége minimális, ráadásul általános iskolás gyerekeknek is jó program lehet. Szükséges eszközök: - 3 db WC papír guriga ( de a közepéhez egy vékonyabb pl alufólia henger még jobb, ha van) - színes papírok (2-3 szín) - olló - ragasztó (stift most praktikusabb) - fonal, madzag, hímzőfonal, spárga  darab az akasztóhoz (kinek mi van kéznél)   Elsőként a papírokat méretre vágjuk: a színes papír legyen kicsit szélesebb, mint a guriga, mert ragasztás után betűrjük a guriga végein.   Két gurigát bekenünk ragasztóval és ráragasztjuk a papírt.     A harmadik középső gurigát félbe vágjuk és azt is körbe ragasztjuk.    Miután végeztünk a 3 gurigát egymáshoz ragasztjuk.  A biztonság kedvéért vágtam egy papírcsíkot, amivel körbe ragasztottam a három gurigát nehogy szétessen használat k

Folyékony szappan készítése Baba szappanból

  Az ötlet nem tőlem származik,  de mindenképpen szerettem volna kipróbálni, ugyanis éppen elfogyott a folyékony szappanunk. Az ötletet itt olvastam: http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2012/10/folyekony-szappan-hazilag.html Hozzávalók: - 1 bögre reszelt Baba szappan (én konkrétan ezt a márkát használtam) - 10 bögre csapvíz vagy ioncserélt víz - amit én pluszban tettem bele az babaolaj (a flakonból nyomtam a lábasba: kb. 2-3 evőkanálnyi lehetett, pontosan nem tudom megmondani)   Első lépésként lereszeljük a szappant sajtreszelőn, majd beleöntjük egy kellően méretes lábasba. Ezt követően felöntjük 10 bögre vízzel. Közepes hőfokozaton időnként megkeverve megvárjuk míg a szappan teljesen elolvad a vízben. Nem kell felforralni!    Miután a tűzről levesszük beleöntjük a babaolajat és alaposan elkeverjük benne. Néhány óra múlva hirtelen besűrűsödik a szappanos keverékünk. Én többször is átkevertem míg ki nem hűlt. Ezután flakonokba töltjük, de előtte egy habv