Ugrás a fő tartalomra

Kukacos társasjáték gumidekorból

  Az ötlet nem tőlem származik, de nagyon megtetszett és mindjárt kettőt készítettem belőle, egyet a fiamnak, egyet pedig ajándékba. A google-on  kutakodtam olyan társas után, amit könnyen el tudok készíteni és a 4 éves korosztály is örömmel fogad.

Hozzávalók:
-7 színű gumidekor lap (kb. 120 Ft /szín), amiből bőven fog megmaradni, ezért is készítettem két szériát.
- színes dobókocka (ami nekem nem volt) így egy fa építőkocka és 6 színű tempera (vagy akril festék)
- filctoll
 Sablonnak egy vitamin kupakját használtam, ezt rajzoltam körbe.
Egy játékhoz 4 fej szükségeltetik, így 4 db kört vágtam ki. Az arcot filctollal rajzoltam meg.


  A test 6 színből áll, tehát 6 x 4 különböző színű testrészre lesz szükség. Ezt egész egyszerűen úgy készítettem el, hogy körberajzoltam a kupakot és egy cikknyit kivágtam belőle a kupak odébb csúsztatásával. A sablonokat a gumidekor lapra helyezzük, kivágjuk.


  A dobókocka készítése okozta a legnagyobb fejtörést, hogy miből készítsem el, mert sem sima (pötty nélküli), sem pedig színes dobókockára nem akadtam a környékünkön. Süthető gyurmából nem akartam készíteni, így végül kisfiam építőkockáját festettem be olyan színekre, mint amilyen a 6 különböző testrész.
A játék tartó doboza pedig egy kiürült sütőlekváros műanyag doboz lett.


 A képen a 2 szett egy dobozban látható.

 Játékszabály:

A játékot  4 személy játszhatja, de kevesebben is lehet.
A játék kezdetén minden játékos kap egy kukac fejet, és minden játékos dobhat egyet a dobókockával.
A dobás színével megegyező testrész darabot illeszt mindenki a saját hernyó feje után. Minden következő kör dobásnál csak olyan színt illeszthet a játékos a kukac testéhez, amilyet még eddig nem dobott. Ha valaki olyan színt dob, amilyen már az ő kukaca testén szerepel, akkor a következő játékos jön. Az nyer, akinek elsőként összeáll a 6 különböző színből a kukaca.

   Amennyiben több játékosnak szeretnénk készíteni játékot, bővítsük a készletet, nyugodtan játszhatja 5-6 személy is. Én személy szerint nagyon jónak tartom a  játékot, mert nem a szokványos tábla játék, másrészt nagyon jó szín tanuláshoz (főként azoknak a gyermekeknek, akik nehezen boldogulnak a színek tanulásával, társításával), ráadásul nagyobb sikerélményt jelent a picik számára, mint a hagyományos dobókockás játék. A társasozás alapvető szabályainak elsajátításához is jó, mert a kicsik is gyorsan belejönnek a játékba és könnyen van siker élményük. Azt mondom ez a játék bátran lehet gyermekünk első társasjátéka, nem fogunk csalódni benne.

  Az eredeti játék színes vastag kartonból van, ha valakinek egyszerűbb:  kartonból is elkészítheti, de megmondom őszintén nekünk nagyon bevált a gumidekor, nem szakad és a tapintása is jó.

Jó játékot: Z.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Filléres farsangi bohóc jelmez

  Kissé gondban voltam, hogy milyen jelmezt készítsek óvodás kisfiamnak, ami kényelmes, egész nap viselhető és nem kell hozzá az óvónénik segítsége, így a bohóc jelmez mellett döntöttünk. Ami adott volt itthon, az egy hózentróger és egy csíkos polár nadrág.  A felső részhez  egyszerű fehér pólót használtam, amit nem sajnáltam, mert egyébként is itt-ott foltos. A dekorálásához egy régi használaton kívüli polár sálat használtam fel, amiből csokornyakkendőt és "gombokat" készítettem. A sapka pedig  közepes vastagságú színes papírból készült ragasztószalag, tűzőgép és egy darab gumi segítségével. Elsőként a csokornyakkendőt készítettem el. A polár anyagból kivágtam egy téglalapot.   Ezt a közepén hímzőfonallal körbetekertem és pár öltéssel rögzítettem a póló nyak részén.   A gombokat úgy készítettem, hogy egy kupakot körberajzoltam háromszor az anyagon és kivágtam őket.   A köröket gombostűvel rögzítettem őket a póló elején:     Ezt követő

Távcső papír gurigából

  A távcső készítés ötlete onnan jött, hogy volt a fiamnak egy műanyag távcsöve, ami borzasztóan torzított és alig vártam, hogy a kukában landoljon, miután tönkrement. A költsége minimális, ráadásul általános iskolás gyerekeknek is jó program lehet. Szükséges eszközök: - 3 db WC papír guriga ( de a közepéhez egy vékonyabb pl alufólia henger még jobb, ha van) - színes papírok (2-3 szín) - olló - ragasztó (stift most praktikusabb) - fonal, madzag, hímzőfonal, spárga  darab az akasztóhoz (kinek mi van kéznél)   Elsőként a papírokat méretre vágjuk: a színes papír legyen kicsit szélesebb, mint a guriga, mert ragasztás után betűrjük a guriga végein.   Két gurigát bekenünk ragasztóval és ráragasztjuk a papírt.     A harmadik középső gurigát félbe vágjuk és azt is körbe ragasztjuk.    Miután végeztünk a 3 gurigát egymáshoz ragasztjuk.  A biztonság kedvéért vágtam egy papírcsíkot, amivel körbe ragasztottam a három gurigát nehogy szétessen használat k

Folyékony szappan készítése Baba szappanból

  Az ötlet nem tőlem származik,  de mindenképpen szerettem volna kipróbálni, ugyanis éppen elfogyott a folyékony szappanunk. Az ötletet itt olvastam: http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2012/10/folyekony-szappan-hazilag.html Hozzávalók: - 1 bögre reszelt Baba szappan (én konkrétan ezt a márkát használtam) - 10 bögre csapvíz vagy ioncserélt víz - amit én pluszban tettem bele az babaolaj (a flakonból nyomtam a lábasba: kb. 2-3 evőkanálnyi lehetett, pontosan nem tudom megmondani)   Első lépésként lereszeljük a szappant sajtreszelőn, majd beleöntjük egy kellően méretes lábasba. Ezt követően felöntjük 10 bögre vízzel. Közepes hőfokozaton időnként megkeverve megvárjuk míg a szappan teljesen elolvad a vízben. Nem kell felforralni!    Miután a tűzről levesszük beleöntjük a babaolajat és alaposan elkeverjük benne. Néhány óra múlva hirtelen besűrűsödik a szappanos keverékünk. Én többször is átkevertem míg ki nem hűlt. Ezután flakonokba töltjük, de előtte egy habv